Antara resepi yang biasa saya sediakan untuk suami dan anak-anak tersayang.
PAN CAKES
bahan-bahan
- 1 biji telur
- 1/4 cawan gula
- 3/4 cawan susu segar
- 1 cawan tepung gandum
- 1 sudu baking powder
- 1 sudu garam
- 1 sudu besar butter yang dicairkan
cara-caranya
- pukul telur hingga kembang
- masukan susu
- masukan tepung gandum yang telah diayak bersama dengan baking powder dan garam
- kacau sebati dan masukan butter yang telah dicairkan
- panaskan kuali dan masukan 2 sudu besar adunan
- apabila timbul buih2 kecil bolehlah diterbalikan
- angkat dan hidangkan.
*sedap dimakan bersama dengan butter dan madu..
KEK BATIK
bahan-bahan
- 1 bungkus biskut marie
- setengah suku butter
- 2 biji telur
- 1 cawan serbuk koko
- 1/2 cawan milo
- 1 cawan air
- 3/4 cawan gula
cara-caranya
- patah-patahkan biskut marie
- dalam periuk (masukan koko + milo + air + gula) masak dengan api sederhana dan kacau sampai sebati
- masukan butter kacau sampai cair
- kecilkan api dan masukan telur. kacau sehingga pekat
- masukan biskut dan kacau hingga sebati
- masukan kedalam loyang dan simpan dalam peti sejuk
*Bagi sesiapa yang suka kek tersebut ranggup sedikit pastikan biskur dimasukan setelah api ditutup.
KERABU SIAM (PERUT)
bahan-bahan
- perut lembu
- bawang besar (kuning)
- serai
- cili padi
- daun sup
- garam
- gula
- ajinomoto
- air asam limau nipis
cara-caranya
- rebus perut sehingga empuk
- mayang semua bahan ( 2-5) masukan kedalam bekas yang berisi perut dan pastikan masih dalam keadaan panas
- masukan sedikit air rebusan
- masukan semua bahan perasa dan air asam limau nipis.
bahan-bahan
- 5 biji kentang
- daun sup
- udang kering
- daging goreng yang di blander
- bawang goreng
- lada sulah
- telur
cara-caranya
- potong dadu kentang dan goreng sampai kuning
- tumbuk kengtang sampai lumat
- lada sulah dan bawang goreng ditumbuk bersama sampai hancur
- masukan bahan yang telah ditumbuk kedalam mangkuk dan masukan daun sup
- kepal2 mengikut saiz yang dikehendaki
- celup kedalam telur dan goreng
APAM TAPAI PULUT
bahan-bahan
- 1 cawan tapai pulut
- 2 cawan air
- 1/2 cawan gula
- 3 cawan tepung beras
- 1 paket eno
cara-caranya
- blander tapai + air + gula sehingga hancur
- masukan tepung dan bland lagi sehingga betul-betul sebati
- masukan kedalam bekas yang bertutup simpan selama 6 jam.
- sebelum kukus masukan eno dan kacau sehingga sebati
- bahagikan kepada beberapa mangkuk utk diwarnakan (warna ikut selera masing-masing)
- kukus selama 10 minit
- sedia dimakan..kalau nak sedap lagi makan bersama kelapa parut.letakkan sedikit garam didalam kelapa parut.
pancake madu tu tak tahan. best sangat.
ReplyDelete[Jemput ke blog saya untuk tips Kerja Part Time Online]