...SELAMAT DATANG...

Selamat datang ke Kedai Tapai Muda..Sekali cuba pasti nak lagi.SEDAP,ENAK dan MANIS.Semoga hari anda ceria dan bahagia selalu..Jadikan Tapai Muda sebagai pemanis mulut bagi setiap hidangan anda.Sesuai dimakan setiap masa.Pagi petang dan malam.



Kongsi Resepi

JOM KAWAN-KAWAN KITA KONGSI RESEPI.
Antara resepi yang biasa saya sediakan untuk suami dan anak-anak tersayang.


PAN CAKES
bahan-bahan

  1. 1 biji telur
  2. 1/4 cawan gula
  3. 3/4 cawan susu segar
  4. 1 cawan tepung gandum
  5. 1 sudu baking powder
  6. 1 sudu garam
  7. 1 sudu besar butter yang dicairkan
cara-caranya
  1. pukul telur hingga kembang
  2. masukan susu
  3. masukan tepung gandum yang telah diayak bersama dengan baking powder dan garam
  4. kacau sebati  dan masukan butter yang telah dicairkan
  5. panaskan kuali dan masukan 2 sudu besar adunan
  6. apabila timbul buih2 kecil bolehlah diterbalikan
  7. angkat dan hidangkan.
*sedap dimakan bersama dengan butter dan madu..












KEK BATIK 
bahan-bahan
  1. 1 bungkus biskut marie
  2. setengah suku butter
  3. 2 biji telur
  4. 1 cawan serbuk koko
  5. 1/2 cawan milo
  6. 1 cawan air
  7. 3/4 cawan gula
cara-caranya
  1. patah-patahkan biskut marie
  2. dalam periuk (masukan koko + milo + air + gula) masak dengan api sederhana dan kacau sampai sebati
  3. masukan butter kacau sampai cair
  4. kecilkan api dan masukan telur. kacau sehingga pekat
  5. masukan biskut dan kacau hingga sebati
  6. masukan kedalam loyang dan simpan dalam peti sejuk
*Bagi sesiapa yang suka kek tersebut ranggup sedikit pastikan biskur dimasukan setelah api ditutup.











KERABU SIAM (PERUT)
bahan-bahan
  1. perut lembu
  2. bawang besar (kuning)
  3. serai
  4. cili padi
  5. daun sup
  6. garam
  7. gula
  8. ajinomoto
  9. air asam limau nipis
cara-caranya
  1. rebus perut sehingga empuk
  2. mayang semua bahan ( 2-5) masukan kedalam bekas yang berisi perut dan pastikan masih dalam keadaan panas
  3. masukan sedikit air rebusan 
  4. masukan semua bahan perasa dan air asam limau nipis.

BEGEDIL
bahan-bahan
  1. 5 biji kentang
  2. daun sup
  3. udang kering
  4. daging goreng yang di blander
  5. bawang goreng
  6. lada sulah
  7. telur
cara-caranya
  1. potong dadu kentang dan goreng sampai kuning
  2. tumbuk kengtang sampai lumat
  3. lada sulah dan bawang goreng ditumbuk bersama sampai hancur
  4. masukan bahan yang telah ditumbuk kedalam mangkuk dan masukan daun sup
  5. kepal2 mengikut saiz yang dikehendaki
  6. celup kedalam telur dan goreng

APAM TAPAI PULUT
bahan-bahan

  1. 1 cawan tapai pulut
  2. 2 cawan air
  3. 1/2 cawan gula
  4. 3 cawan tepung beras
  5. 1 paket eno
cara-caranya
  1. blander tapai + air + gula sehingga hancur
  2. masukan tepung dan bland lagi sehingga betul-betul sebati
  3. masukan kedalam bekas yang bertutup simpan selama 6 jam.
  4. sebelum kukus masukan eno dan kacau sehingga sebati
  5. bahagikan kepada beberapa mangkuk utk diwarnakan (warna ikut selera masing-masing)
  6. kukus selama 10 minit
  7. sedia dimakan..kalau nak sedap lagi makan bersama kelapa parut.letakkan sedikit garam didalam kelapa parut.



1 comment: